sábado, 4 de octubre de 2014

Som diferents, som iguals (II)

... En primer lloc la possibilitat de firmar un acord ha estat impossible. El govern espanyol ha rebut el sentiment independentista de Catalunya com una afrenta -a les notícies no paren de dir la paraula "desafío"- i no com a una voluntat legítima i natural d'una part - gran o menuda, això és el que ells volen saber- d'un poble amb una identitat pròpia, prou diferent a la castellana. Davant eixa afrenta, s'ha posat a la defensiva amb la Constitució com a escut, i s'ha tancat en rodó a parlar sobre aquest tema baix cap circumstància.
Davant aquesta negativa, Mas tenia tres opcions: deixar-ho estar, continuar com si ploguera -el que està fent- o convocar eleccions amb la lluita per la independència com a promesa electoral. Aquesta última, és al meu parèixer la que havia d'elegir el senyor Mas ja que els votants de CiU podrien elegir, amb el seu vot, si volen acompanyar el President de la Generalitat en la seua empresa. Fins ara no han tingut eixa opció, ja que els votants de CiU no sabien, quan el van votar com a president, que anava a fer el que està fent, però Mas si que està fent us d'eixos vots; a més els resultats a les eleccions europees fan pensar que uns quants no estan massa d'acord.També cal recordar que a Unió Democràtica tampoc semblen estar massa contents.Amb uns bons resultats electorals a la mà, Mas o el seu soci Junqueras, si tendrien, segons la meua opinió, la mateixa legitimitat que Salmond a Escòcia.
Una segona qüestió diferenciadora del procés escocés es la pregunta que es fa als votants. Mentre que a Escòcia es clara i sense ambigüetat, a Catalunya apareixen dues preguntes: Vol que Catalunya sigui un estat? I si la resposta és afirmativa, vol que Catalunya sigui un estat independent? Perdoneu-me l'atreviment però a mi, la inclusió de la primera pregunta em sembla la expressió, soterrada, del vertader desig de Mas. Si poguèrem vore la papereta amb que vota el líder de CiU, jo me la jugue que marcaria, si a la primera i no a la segona. Si no, per què posarla? Amb un si o un no a la segona ja estaria tot contestat. O es que volen comptar amb un alt percentatge de persones que volen a Catalunya com un estat dins d'Espanya, per a futures negociacions si no prospera l'assumpte de la independència? Pense que ací Mas no ha estat valent i que no les té totes amb ell...

No hay comentarios: