viernes, 30 de mayo de 2008

Xixona 300 anys com a ciutat

Aquest any se celebren a Xixona els 300 anys de la concessió del títol de Ciutat. L’ajuntament ha tingut una iniciativa per commemorar aquesta data important per a la població i, d’entre les activitats que s’hi estan realitzant, destaca l’elaboració d’una guia didàctica per als alumnes d’educació primària i secundària del poble (desconec si també de batxillerat); una sèrie de visites guiades pels voltants del poble, una exposició al Teatret sobre la batalla d’Almansa i les seues conseqüències polítiques al nostre territori, i algunes xerrades sobre el tema.

He de dir que, en primer lloc, m’ha decebut un poc la guia didàctica perquè, si be per a alguns cursos de primària la informació que conté és més que suficient, per a secundària em sembla un poquet escassa. Parle, en especial, de la part en la qual s’exposen els privilegis concedits per En Felip V als xixonencs i que indubtablement van suposar un avantatge per als ciutadans (els xixonencs podien dur armes, mentre que a Alacant i Alcoi, per exemple, no s’hi podia). I és què, en la meua opinió, el que falta és precisament l’altra part, tot allò que varem perdre com a part d’un poble, més antic i més gran. Per exemple, vam perdre els furs, la possibilitat d’usar normalment la nostra llengua, el dret de les dones a tindre propietats...

Em va sorprendre aquesta falta perquè, per altra part, al Teatret hi havia uns panells que explicaven molt resumidament, però molt be, tot el que va ocórrer aquell tumultuós començament de segle XVIII a Espanya. Pense que s’hauria d’haver aprofitat tota aquesta informació per a elaborar una guia més completa.

De tota manera, per a mi, com a mestre, “l’estrela” d’aquesta iniciativa ha estat les visites guiades pels voltants del poble, acompanyades de tallers per les vesprades on, tant alumnes com mestres, hem aprés a imaginar el poble fa 300 anys; a descobrir el passat amb els noms dels carrers, a sentir històries sobre un dels nostres patrons, a saber que podem comprar pa al forn més antic del territori valencià o a buscar entre els basaments de les columnes de l’antiga església, les empremtes que van deixar els seus constructors.

Per tot això, la iniciativa m’ha semblat molt bona i és molt valent, per part de l’actual ajuntament, commemorar aquesta data perquè recordem que el nostre poble va recolzar Felip d’Anjou defensor d’un model polític centralista, que no és precisament el model polític pel qual es decanta la majoria dels ciutadans a Xixona, si fem cas de les darreres eleccions municipals i generals. Però és que es tracta precisament d’això, de recordar i conèixer-nos un poquet més, no de fer política.

Anime, doncs, l’ajuntament a continuar amb activitats d’aquest estil, que apropen els xiquets a la cultura, a la història i que els donen a conèixer el seu poble. Que els facen partícips d’allò que han estat, d’allò que són i que els donen una xicoteta pista d’allò que podrien arribar a ser.

No hay comentarios: